Idag har jag fått göra en av mina favoritsaker. Några goda vänner har ställt upp väldigt mycket för oss, och för detta ville vi visa vår uppskattning på något sätt. Och min egen absoluta favoritpresent att få är en korg full med en massa godsaker och fint innehåll, och det är också bland det roligaste jag vet att få göra själv! Så jag tog en gammal korg vi hade och sydde en liten duk och lade i. Sen fyllde jag korgen med hembakat bröd, mjuk pepparkaka, chokladpraliner, varm choklad med marshmallows, en blomma, en present till familjens flicka och en teckning som jag ritat. När jag gör en sådan korg får jag använda min kreativitet på flera sätt, genom att jag både får baka, pyssla, rita och se till att det blir fint! Så det är helt perfekt tycker jag :)
.
.
Sen jag fick barn har jag inte mycket till övers för att lägga många timmar i köket, det slutar alltid med ett tjockt lager mjöl på golvet och skrikande barn ibland det. Så därför är bröd som detta perfekt. Bara blanda alla torra ingredienser i en bunke, blanda sen i de övriga och häll upp i en form. Ställ in i nedre delen av ugnen 50 min på 200 grader. Receptet kommer från tidningen Lantliv, där jag hittar alla mina favoritrecept!
.
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1 msk malda pomeransskal
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl russin
2 dl porter eller mörkt öl
2 dl gräddfil
2 msk sirap
1/2 dl lingon
.
.
En fin glasburk med griffelfärg som jag skrivit på. I den har jag lagt lite kakao blandat med socker och en påse mini-marshmallows. Bara att blanda med lite varm mjölk så blir vilken tråkig eftermiddag som helst förvandlad till den mysigaste på året!
.
.
Här har jag sytt en liten brödpåse av röd- och vitrandigt tyg utvändigt och vitt tyg invändigt. Överst på påsen har jag vikt över kanten. Inuti ligger mumsiga skivor av mjuk pepparkaka.
.
.
Kardemummatryfflar.
Världens lättaste praliner att göra själv och försvinnande goda.
.
200 g mörk choklad
50 g smör
1 1/2 dl créme fraiche
1 msk honung
1 tsk mald kardemumma
.
Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Rör ner créme fraiche, honung och kardemumma. Låt krämen stå och svalna i kylen utan att stelna. Spritsa ut praliner i formar (själv föredrar jag ischokladformar). Låt pralinerna sedan stelna i kylen. Färdigt att servera!
.
.
En liten vinterblomma. Överst har jag lagt små vita stenar, buxbom och ett dekorationsäpple som jag köpt på blomsterbutiken. Svårare än så behöver det inte vara!
.
.
Lilla Sofies present!
.
.
En vacker korg fylld med godsaker!